lauantai 21. helmikuuta 2015

IGNITION!

Nyt kun olemme kokoontuneet tämän paloista kokoon harsitun Vapaan Vyöhykkeen hyvin osittaisen resurrektion alkamisen todistamiseen, sallinette, että pidän pienen puheen. Ei kestä kauaa.

Vapaa Vyöhyke oli merkittävä osa 90-luvun alussa eläneen scifistä ja sen semmoisesta kiinnostuneen nuoren elämää. Muutaman loistavan lehden - Aikakone, Portti ja Tähtivaeltaja etunenässä - lisäksi se tarjosi ajankohtaista tietoa siitä, mitä tapahtui; mitä kirjoja kannattaa lukea, mitkä sarjakuvat ovat cool, mistä ufot tulevat, millainen on Natsihuoran Kosto, miten selvitä elämässä. Siis tämä viimeinen kohta oli erityisen tärkeä. Ilman näitä lehtiä ja Vapaata Vyöhykettä ei ehkä olisi tullut niin helposti mieleen, että scifistä, hörhöilystä ja splatterleffoistakin voi ihan validisti ammentaa elämälleen sisältöä. Vapaan Vyöhykkeen henki oli että kaikkea saattoi tapahtua. Jutut olivat hyvin tehtyjä ja toimitettuja, mutta ne saattoivat riistäytyä käsistä mihin suuntaan vain. Sellainen terve sekoilu tarttui, niiden parin samanhenkisen kaverin (tervisiä vaan silloiseen Hollolan lukioon, Sami R, Pasi P ja Janne I) ihmeteltiin Vyöhykkeen juttuja, ja epäilemättä niidenkin innoittamina väsättiin mm. muutama varsin toimiva splatter-elokuva. Lyhyesti, Vapaa Vyöhyke toi tuulahduksen (useimmiten otsonin tai mätänevän orgaanisen aineen hajuisen) maailmasta, jossa oli muutakin kuin Pulttibois, Tuntematon Sotilas ja kouluruoka. Niin hyviä kuin nekin ovat, me tarvitsimme enemmän Vapaata Vyöhykettä.

Siis kiitos kaikille, jotka aikanaan olivat Vapaata Vyöhykettä tekemässä ja toimittamassa. Te pelastitte maailman. Kiitos myös teille, jotka nyt palaatte sen äärelle tämän blogin kautta.

Ei tässä nyt enää muuta voi sanoa, kuin että kuppi nurin ja menoksi.

Aloitetaan eräällä itselleni eniten mieleenpainuneella pätkällä. Kimmo Hätinen kertoo ufokontaktistaan. 1990-luvun alussa UFOt ja humanoidit olivat pinnalla, ja viime viikolla edesmenneen Rauni-Leena Luukanen-Kilden muistoksi aloitamme tällä ääninäytteellä.Seuraavaksi Harto Hänninen esittelee elokuvan Plan 9 From Outer Space. Silloin nämä kalkkunat olivat vasta tulossa ainakin omaan tietoisuuteen, ja Vyöhykkeellä oli elimellinen osa (sori) trash-kulttuurin levittämisessä. Vaikka nykyjään yhä useampi jo tietää Ed Woodin ja roskaelokuvat, ja jotkut ovat jopa katselleet Plan 9:n, on tämä Hännisen esittely edelleen erinomaista kuultavaa.Ja avajaispäivän kunniaksi kolmas klippi! Vapaan Vyöhykkeen vakiotoimittaja Jouni Hokkanen testaa Helsingin koillisen mielenterveysaseman Malmilla. Ihan toivoo itsekin olevansa mielenterveysongelmainen!Kiitos, palaamme asiaan lähipäivinä ...  ehkä jo huomenna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti