keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Vaarallinen Juhannus, eli tänne ja sikaisin, mutta tulihan tehtyä

Keskikesä ja lomakausi painaa päälle, tässä näiden vitsausten ratoksi kuunneltavaa. Näiden jälkeen on jäljellä enää joskus aiemmin mainostamani megakokoinen Muukalaisuus-spesiaali, jonka kesto on joku 1,5 tuntia. Mutta eiköhän näissä tänne koostuneissa klipeissä ole jo nyt kuunneltavaa varsin pitkäksi aikaa. Loistava idea on ladata kaikki nämä äänitiedostot (linkki tossa otsikon alla) tikulle tai jonnekin ja sitten ajomatkalla Hammerfestiin ja/tai anopin mökille pistää randomilla tulemaan autostereoista tavaraa. Takapenkin lapset saavat sivistystä ja ei ole muutenkaan ankeaa.

Ekana klippinä tällä kertaa sellaista radiojournalismia, jota toivoisin lisää kanaville. Jouni Hokkanen kertoo kaiken olennaisen laivamatkastaan Tukholmaan. Juttu, jossa "... tämä punaiseen pukeutunut pyylevä olento purjehtii pöytääni" ei voi olla huono. Eikä tämä ole. "Vaimoni saikin sitten tuliaisiksi jotakin, mikä surisee."Ja sitten kirjallisuuden pariin. Blommilan Veriteot -sarjassa on esittelyssä William Barton -niminen heppu. Sinänsä vaikuttaa aika pätevältä jannulta, mutta hiukan särähtää avaruusteknologiaan jonkun verran perehtyneelle Bartonin kommentti, että "Amerikan avaruussukkula on lähinnä naurettava paskapaketti siihen verrattuna mitä meillä olisi voinut olla [jos oltaisiin kuunneltu neukkuja]." No juu, nämä tämmöset sossuscifikirjailijat (eli "intellektuellit") kai on aina antimilitaristisia ja antiamerikkalaisia eikä siinä mitään; kaikkea pitää olla, ja hyvältä kirjailijalta Barton vaikuttaa (tuskin Hauta muuten sitä esittelisi). Itse taidan pitäytyä kuitenkin edelleen Larry Nivenissä, kun tykkään siitä, että hommat hoituu, hyvät on hyviä, ja niin muukalaisia kuin narkkarihippejäkin vedetään kunnolla turpaan. Mutta joo, kuunnelkaa tämä, älkää minua. Alussa soi muuten (taas) Hoodlum Priest! Aww... Fuck You!
Lopuksi sitten isompi kirjallisuusannos. Fantasiasarjan kolmas osa, ja sitä ennen samassa purilaisessa kerrotaan David Eddingsin Belgariad-sarjasta. Belgariadhan (vai mikä helvetin Belgarionin Taru) oli ensimmäinen isompi  moderni fantasiasuolto, jota Suomessa julkaistiin, ja sinällään erittäin merkittävä. Siis siksi, että oli ensimmäinen, ei muuten. Muistan lukeneeni sen kolmanteen kirjaan asti, mutta siihen se jäi. Sen jälkeen en ole mitään vastaavaa lukenut, enkä lue. Mutta hyvä juttu tämä on, erittäin eeppisesti tehty, ja tässä soi Hawkwindin Zarozinia! Itse Fantasiasarjan kolmas osa on sitten mielenkiintoinen tunkeutuminen fantasian teoriaan ja kategorioihin. Uskaltaisin jopa sanoa, että vakavastiotettavaa asiaa, mutta ei lainkaan tylsää. Vapaata Vyöhykettä parhaimmillaan!Viimeinen hyvästijättö lähenee, koukku ruuvataan kattoon, kustaan soutuveneestä kesäyönä ja sen semmoista. Kun saan digitoitua Muukalaisuus-spesiaalin, saatte läksiäisiksi kunnon jysärit. Siihen asti, keep kickin' alien ass!


2 kommenttia:

 1. Helvetin hienoa kulttuuriperinnön pelastustyötä. Kiitos ja kumarrus. Olen näitä Vapaan vyöhykkeen ohjelmia Youtubesta kuunnellut useampia. Muistan näitä hämärästi Radiomafian ajoilta. Ylen pitäisi lähettää koko ohjelmasarja uusintana eetteristä. Näin hienoa toimittamista en ole kuullut sittemmin kuin satunnaisesti. Esimerkkeinä Salaliittoteorioita käsittelevä sarja, joka on nyt kuunneltavissa Yle Areenasta. Jaoin noita laittamiasi vapaan vyöhykkeen jaksoja Kuolleen silmät kauhukulttuurin facebookryhmään. Ryhmässä käsitellään monesti muutakin populaariaiheita. Sinne siis tervetuloa.
  Kiitos vielä näistä koosteista. :)Olli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Todellakin, nykyään harvoin kuulee näin monipuolista ja omalaatuista juttua. Mielenkiintoista, mainitsemasi Yle Radio 1:stä vähän aikaa sitten tullut Salaliitto-sarja on Jukka Mikkolan toimittama, ja Avaruusromuista paremmin tunnettu Jukkahan aloitti radiossa samoihin aikoihin kuin Vapaa Vyöhykekin. Eli tuona aikana syntyi radiossa hienoja ilmiöitä, ja onneksi osa on säilynyt tähänkin päivään.

   Poista