sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

We need to get bigger guns. BIG FUCKING GUNS!

Otsikon mukaisesti laitan ensimmäiseksi pidemmän pätkän. Kasetin etikettiin kirjatun tiedon mukaan 5.10.1993 (oli muuten tiistai) Toni Jerrmanin science-fictionia ja sen alalajeja luotaavan sarjan avaus tunkeutui esiin radiosta. Muistelin, että tämä oli melko asiallista tavaraa, mutta kun nyt sen kuuntelin, niin eikö siellä yksi nykyinen Yleisradion arvostetun kulttuuriohjelman tekijä ole kertomassa mitä bisarreimpia tieteisfantasioita... eli tästäkään ei selvitty ilman natseja ja zoofiliaa. Tästä sarjasta on tallessa ainakin myös seuraava osa, jossa tulitetaan hc-scifiä, mjutta se sitten myöhemmin. Nyt asiaan!
Vuonna 1993 julkaistiin suomalainen Cthulhu-antologia Kultainen Naamio. Seuraavassa nauhoitteessa kirjasta keskustelevat sen toimittaja Boris Hurtta, kirjoittajat J. Kouta ja Sauli Santikko, sekä tietenkin Kari Nenonen. Naisia ei oltu paikalle huolittu. Muuten tämä on ihan siistiä ja konformistista juttua, mutta Kari Nenonen uskaltaa olla eri mieltä näistä Lovecrafteista ja sen semmoisista.

Tähän väliin pitää kertoa oma Kari Nenos-anekdootti. Oli Finncon '91 tai '93, ja nuorena poikana oli hienoa nähdä Suomen parhaat scifi/kauhukirjailijat lavalla. Kari oli jostain syystä siellä puhumassa, ja yleisön joukosta joku kommentoi, että Messias on paras suomalainen scifikirja. Tähän Kari vastasi tylysti, että se on aivan paska; hän oli kuulemma kirjoittanut sen Teneriffalla kokaiinipäissään. Asenne teki vaikutuksen jo silloin. Se siitä, Karin omasta mielipiteestä huolimatta Messias on paras suomalainen scifikirja... ei sellaisia enää kukaan kirjoita. Mutta noina aikoina olikin vielä kirjailijoita, ei pelkästään steampunk-fanipoikia ja -tyttöjä.

Mutta, ASIAAN!Lopetetaan kosmiseen raporttiin. Mukavaa, että tämmöinenkin on kasetille tarttunut, en nimittäin muistanut että nykyään Yle Radio 1:n jazz-ohjelmia luotsaava Markus Partanenkin oli sotkeentunut Vapaaseen Vyöhykkeeseen. Tällaisia kosmisia raportteja pitäisi edelleenkin tulla radiosta, mutta varmaankin jonkin salaliiton tuloksena ne lopetettiin...Nam nam.

PS. Tätäkin blogia näköjään joku lukee, joten laittakaahan kommenttia. Kaikki on tervetullutta, erityisesti "tämä on ihan tyhmää, vihaamme kollektiivisesti blogiasi" -tyyliset lataukset. Ja, barbaarinaiset, mikäli haluatte lähettää metallisia alusvaatteitanne, osoitteen saatte mukavaa kommenttia vastaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti